Ningxia Museum of Art / CCTN Design

Ningxia Museum of Art / CCTN Design

Ningxia Art Museum / CCTN Design - Outdoor photography, cityscape, windowsNingxia Art Museum / CCTN Design - Exterior Photography, FacadeNingxia Art Museum / CCTN Design - Exterior Photography, FacadeNingxia Art Museum / CCTN Design - Interior Photography, Beam+ 50

Ningxia Art Museum / CCTN Design - Outdoor photography, cityscape, windows
© Basic Studio

Background. Nearly a decade has passed since the Ningxia Art Museum project was launched in 2013. This building has filled the long-term void of provincial art museums in Ningxia and provided high-level exhibition and research space. quality for the future propaganda and development of art in Ningxia. Located in the Jinfeng district of Yinchuan City, the Ningxia Art Museum stands at the starting point of the east-west axis of public activity in North New Town. The site is surrounded by an open space in three directions and across the street on the north side of which is the Yinchuan Large-scale civic center. Representing a stone column, the Ningxia Art Museum responds to the environment of the site and the regional culture.

Ningxia Museum of Art / CCTN Design - Outdoor Photography
© Basic Studio
Ningxia Museum of Art / CCTN Design - Outdoor Photography
© Basic Studio

Design determination. After thousands of years of precipitation, the rock paintings engraved on the rock face of Helan Mountain have gradually become an indispensable part of regional culture and art in Ningxia, and Helan Mountain has thus become the natural and the symbol of Ningxia culture. The design imitates the stone of Helan Mountain to carry the thick cultural deposits and spiritual strength of Ningxia. the architectural image is taken from the architectural image The rugged and powerful shape characteristics of Helan mountain stone. Through the combination of five mountain stone volumes, the architectural form with rich tension is presented. Make the museum itself a public sculpture in the city and shape a new spiritual anchor in a larger scale environment.

Ningxia Art Museum / CCTN Design - Exterior Photography, Facade
© Basic Studio

Museum generation. The museum is located on the south side of the site and connected to the road to the north by the outdoor exhibition area. The entrance plaza in the northwest corner of the museum connects the visitor traffic from the public axis to the north and reaches the museum entrance through the landscape guidance. The museum takes a complete rock volume as its initial form, and forms several building volumes by dividing the rock, which opens the entrance and sets up the atrium space corresponding to the visitors from the northwest, and reintegrates the building in full form through the roof and glass curtain wall in space, showcasing the freehand scene of the Helan Mountain stone standing in the vast Gobi Desert.

Ningxia Art Museum / CCTN Design - Exterior Photography, Facade
© Basic Studio
Ningxia Art Museum / CCTN Design - Exterior Photography, Facade
© Basic Studio

Interior space. The interior and exterior space of the museum are integrated, and the volume of the rock is not only the exterior presentation but also extends to the interior space. In the natural space left by the combination of rocky volumes, a variety of canyon spaces are created, forming a corridor of interdependence between mountains and valleys. The space between the exhibition volumes is zigzag, narrow and high. The multi-dimensional interweaving of platforms of different heights between the rocks creates a rich spatial effect and forms a circular tour circulation. At the same time, there is a rest area at the exit of each exhibition hall for people to stay.

Ningxia Art Museum / CCTN Design - Interior Photography, Beam
© Basic Studio
Ningxia Art Museum / CCTN Design - Interior photography, stairs, handrail
© Basic Studio

The canyon space expands at the entrance to form a large atrium to accommodate the demands of important activities such as the opening ceremony. The public service and training area is in a flowing curved space in contrast to the hard rock volume, combined with the pure white half-moon shaped ceiling, creating a free and romantic atmosphere. The Artist’s Lounge integrates the outdoor courtyard to create a comfortable atmosphere of communication and dialogue with the outdoor urban space and Helan Mountain.

Ningxia Museum of Art / CCTN Design - Interior Photography, Lighting
© Basic Studio
Ningxia Art Museum / CCTN Design - Interior Photography, Stairs
© Basic Studio

Details. The architectural form pursues simplicity while paying attention to the design of details. The triangle as a building motif runs through the entire design. The main volume is cut to form a number of triangular folding surfaces to reinforce the sense of rock. In the public service area, the volume follows the shape of the wall and combines the internal functions to form a gradual triangular window. The large triangular window on the south side provides good light for the office and studio space. The triangular pyramid skylight on the roof has a sense of pattern with geometric rhythm, and also takes on the function of lighting the atrium. The texture of the hand-chiselled strip groove on the facade stone shows the contrast with the flat surface of the large surface of the glass curtain wall, which reinforces the raw form of the rock. The stone surface of the interior space is inlaid with narrow and long polished stone materials, which enriches the texture of the wall and presents a more relative facade scale.

Ningxia Museum of Art / CCTN Design - Outdoor Photography
© Basic Studio
Ningxia Museum of Art / CCTN Design - Outdoor Photography
© Basic Studio

Application of light. The public space of the museum has a good interaction with natural light. The sunlight that pervades the space on the side of the canyon changes hues with different seasons and different eras, vividly delineating the shape of the valley. The light projected from the skylight on the roof is like the sunlight swimming through the clouds in the valley, which adds an energetic taste to the interior space.

Ningxia Museum of Art / CCTN Design - Interior Photography
© Basic Studio
Ningxia Art Museum / CCTN Design - Interior Photography, Beam
© Basic Studio

Program settings. An excellent art museum needs not only diverse exhibition spaces, but also perfect supporting functions. In the undulating architectural form, Ningxia Art Museum offers ten exhibition halls with regular shapes, which fully meet the requirements of various exhibition arrangements. The exhibition halls are located from the first to the third floor of the building, among which there are three exhibition halls on the first floor of the building, including a large exhibition hall of 1200 square meters and 8 meters of clear height, which provides excellent exhibition space for large-scale artwork and can inspire artists to create new forms of artwork for this space. The three exhibition halls on the second floor and the four exhibition halls on the third floor are arranged around the public platform, and each exhibition hall can be combined for viewing or used independently, giving a good degree of freedom for exhibition arrangement and avoids interference from other exhibitions when arranging exhibitions in individual exhibition halls. The collection on the ground floor is equipped with several special warehouses such as paper, oil paintings and miscellaneous parts, which are equipped with advanced storage systems and equipment to ensure professional protection for storage and maintenance of works of art.

Ningxia Museum of Art / CCTN Design - Interior Photography
© Basic Studio
Ningxia Art Museum / CCTN Design - Interior Photography, Beam
© Basic Studio

At the same time, the museum is equipped with perfect supporting facilities. The northwest corner of the volume vertically combines the service hall, cafe, public training space, art lounge and urban viewing platform, which provides good support for the subsequent operation of the museum. The stand-alone layout can be used flexibly and independently when museum functions are closed. At the same time, a 200-seat multipurpose room has been set up on the north side of the first floor to facilitate academic conferences.

Ningxia Museum of Art / CCTN Design - Outdoor Photography
© Basic Studio

Comments are closed.